Sizlerin yoğun talepleri ve gelen mailler üzerine bugün maaş hesabına bloke konur mu ve maaş hesabına konulan bloke nasıl açılır konularını inceleyeceğiz. İncelememizi bir kaç başlık altında toplayacağız. Bunlar banka hesabına konulan blokenin resmi bir kurum mu yoksa şahıs yada özel bir kurum mu olacağı üzerine olacak. Bunun yanında emeklilerin maaşlarına bloke konulması yada konulamaması meselesine bakacağız. En son olarak da maaşa konulan blokenin kaldırılmasını anlatacağız. Çünkü bunların tümü farklı düzenlemelerin konusuna girmekte ve her biri kendi içerisinde farklı seçenekler barındırmakta. Gerek hukuki olarak gerekse de uygulamalarda emeklilerin maaşına konulan bloke ve emekli olmayanların hesaplarına konulan blokelerin durumları farklılık göstermektedir.
İçindekiler
Banka Maaş Hesabına Bloke Konulur mu?
Evet arkadaşlar maaş hesabına yada normal banka hesabına bloke konulabilir. Burada hesaba bloke koyma nedir derseniz blokenin iki çeşidi vardır. Bunların ilki herhangi bir devlet kurumuna olan borçlar diğeri ise şahıs veya özel kurumlara olan borçlardır. Devlet kurumuna olan borçlarınızda ilgili kurum tüm bankalara şahsın hesapları ile ilgili bloke konulmasına dair bir yazı gönderir. Bu yazıda bir de ek bulunur, bu ek de bloke konulması istenen tutar yani devlet kurumunun şahıstan alacağı miktar bulunur. Banka da sadece borcunuz kadar olan tutara bloke koyar. Şahıs yada özel kurumlarda ise çoğunlukla avukat aracılığı ile bloke konulur.
İster şahıs ister resmi yada özel kurum olsun bloke sadece borcunuz miktarında olmaktadır. Borç dışındaki tutarlar sizin yine özgür bir şekilde kullanabileceğiniz paranızdır. Örneğin vergi dairesine 2000 TL borcunuz var ve ödemediniz. Vergi dairesi tüm bankalara 2000 TL alacağı olduğuna ve şahsın hesaplarına bloke konulmasına dair bir yazı gönderir. Sizin hesabınızda 15000 TL varsa bunun sadece 2000 TL’lik kısmı blokeli olur ve kalan rakamı dilediğiniz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Vergi borcu nedeniyle banka hesabına bloke işleminde devlet kurumu tarafından bankaya yazı gönderildiği zaman eğer o bankada hesabınız yoksa banka kuruma kişinin hesabı yoktur diye yazı gönderir. Siz sonradan o bankadan hesap açıp blokesiz şekilde kullanabilirsiniz fakat devlet kurumu tekrar yazı gönderip o hesaba da ilgili rakam kadar bloke koydurabilir. Çok sık geliyor çünkü bu soru. Başka bankada hesap açsak o da blokeli mi olur diyorsunuz, ilk etapta blokeli olmaz fakat bloke yazısı geldikten sonra o hesapta artık borç tutarı kadar blokeli olacaktır.
Burada şu noktayı da izah edip diğer konulara geçelim. Banka bloke sorgulama gibi bir işleme ihtiyacınız yoktur. Çünkü bloke konulduğu zaman bunu hesabınızda görebiliyorsunuz. Bu sorgulama işlemini direk hesabınızın olduğu bankadan öğrenebilirsiniz. Ayrıca bir yerlerde sorgulama yapmanıza gerek yoktur.
Emekli Maaşına Bloke Konulur mu?
Emekli maaşlarına ve bu maaşın bağlı olduğu banka hesabına bloke konulamaz ve haciz işlemi uygulanamaz. Bu konu ile ilgili mahkeme kararları mevcuttur. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız bloke yada haciz kararı verilen icra müdürlüğüne giderek itirazda bulunabilirsiniz. İcra müdürlüğü sizden bu maaşın emekli maaşı olduğu ve hesabın emekli maaş hesabı olduğunu kanıtlamanızı isteyecek. İlgili kurumlardan alacağınız belgeleri sunduğunuz zaman bloke işlemi sonlanacaktır. Bu sebepten emeklilerin maaşları kapsamında icra banka hesabına bloke gibi endişeler duymalarına gerek yoktur. Emeklilerin bu durumu ile ilgili çok daha detaylı bir yazı yayınlamıştık, arzu ederseniz burayı tıklayarak o makalemize ulaşabilirsiniz.
Hesaba Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?
Maaş hesabına konulan blokenin kaldırılması dilekçesi gibi istekleriniz oluyor. İlk olarak bloke nasıl kaldırılır onu anlatalım. Hesaba bloke koyan kurum ister resmi ister özel yada şahıs olsun bu blokenin kaldırılması için borcun ödenmesi gerekmektedir. Bloke sebebi borç değilse ki böyle durumlar da olabiliyor, yanlışlıkla bloke konulmuş oluyor, böyle durumlarda kim yada hangi kurum bu işlemi yaptıysa direk kendisi ile birebir görüşmek en mantıklı yol olacaktır. Örneğin bir devlet dairesine borcunuz varsa ya bu borcu ödeyerek blokeyi kaldırtabilirsiniz yada kurumla görüşerek taksitlendirme yada başka bir yol bularak. Blokenin kalkması ancak o kurumun rızası ile olacaktır, eğer bu bloke haklı bir sebep yada borç sebebiyle ise.
Ayrıca bu bloke durumu icra yada başka bir yasal durumla ilgiliyse 27 Temmuz 2017 tarihine kadar borcunuzu öder veya yapılandırırsanız yasal olarak sicil ve kara liste affından yararlanırsınız. Bu sayede hesaplarınıza konulan blokeler de kaldırılmış olur. Sizlerinde maaşa bloke konulması ile ilgili yaşadığınız deneyimler ve farklı durumlar varsa lütfen yazımızın alt kısmındaki yorum ekleme kısmından bizlerle paylaşın. Bu sayede diğer ziyaretçilerimizde bu konuları daha detaylı olarak öğrenebilir.
İyi günler, maaş aldığım bankaya kredi kartı borcum var. 3 aydır odemiyorum. Banka maaşımın 1/4une bloke koymuş. İcra kararı olmadan maaş anlaşmalı banka maaşımın 1/4une bloke koyabilir mi?
Merhaba Ali Bey,
Kredi kartı sözleşmenizde ödeme yapmadığınız takdirde maaşınızdan kesinti yapılabileceğine dair bir madde var mı? Bunu tahminime göre bilmeniz mümkün değildir, hatta o sözleşme şu an sizde bulunmuyor da olabilir. Fakat böyle bir ihtimal var. Bunun dışında 3 ay tamamlandıktan sonra bankalar dosyanızı avukata veriyorlar. Eğer böyle bir durum olduysa avukat hemen icra dairesine başvuru yaparak bloke koydurmuş olabilir. E-devlet şifreniz varsa giriş yaparak mahkeme dosyası sorgusu yaparak görebilirsiniz. Bunun dışında aslına bakarsanız en sağlıklı yol direk bankanızı arayarak bu kesintinin hangi hak üzere yapıldığını öğrenmenizdir.
Saygılar..
Merhaba hakkımda herhangi bir icra takibi olmadan bu bloke yapılmış. Bankaya gittim. Sözleşme gereği bloke koyabilirim diyor. Ne yapmalıyım sizce?
Eğer sözleşmenizde ödeme yapılmadığı takdirde maaş hesabımdan otomatik tahsilat yapılabilir maddesi varsa ve bunu imzaladıysanız buna binaen hesaptan tahsilat yapıyor ve bloke koyuyorlardır. Bu durumda şansınızı denemek adına konunun uzmanı bir avukattan profesyonel destek alabilirsiniz.
Merhaba benim kredi ve kredi kartı borcum bulunmakta ve maaşımın 4/1 ni kesinti yapılmakta ayrıca hem kesinti hemde maaş kartıma bloke konulmuş borcum maaşımın 4/1 ile ödenmekte fakat yinede maaş kartıma her ay bloke kesintisi oluyor bu blokeyi kaldırmam mümkün müdür kaldırılınca bloke konulan miktar borçtan mı düşer.
Bu durum sizin hayati geçim şartlarını sağlamanıza engel oluyor. Bu sebeple blokenin kaldırılması için dilekçe verebilirsiniz. Maaşınızın zaten 1/4’ü haczediliyor. Kalan tutara konulan bloke geçinmenize engel oluyor. Hangi kurum tarafından bloke kararı verilmişse dilekçenizi o kuruma vermelisiniz.
Aynı şey bende de olmuş ne gibi bir yol izlediniz kalktı mı bloke hesabınızdan..
Hesaba bloke koyan kuruma dilekçe ile başvuru yapmalısınız.
Merhaba işten ayrıldığım yer maaşımı 2 kere yatırmış 1600 tl 1600 tl olarak. Daha sonra 1600lerden birine bloke koymuş benim isteğim dışında böyle bir işlem yapabilirler mi ve ben o parayı çekebilir miyim?
Bu durum sebepsiz zenginleşmeye girmektedir. Karşı taraf sadece bu tutar için bloke koyup 1600 TL’ yi geri isteyecektir. Dilekçe verebilir ve gerekçelerinizi sunup blokenin kaldırılması talebinde bulunabilirsiniz. Fakat haklı görülmeyip bu ödemeyi geri vermeniz istenebilir.
Kefilligim’den dolayı dul maaşımın tamamına bloke konuldu ne yapabilirim?
Bu maaş tam olarak ne maaşı? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, SSK emeklilerinin aylıklarına SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haciz konulamıyor.
Merhaba benim 1300 liralık TTNET borcum birikmiş ve yapı kredi bankasında bulunan maaş hesabıma bloke getirilmiş avukat tarafından… Hesabım da bulunan miktar daha fazla ama hiç bir kuruşa dokunamıyorum… Benim ayrıca maaşımın 1/4’ü başka bir borcumun icrasına kesiliyor… Bloke kaldırılması için dilekçeyi nereye vermeliyim ve bu dilekçe işe yarar mı ?
Merhaba,
Bloke kararı hangi resmi merci tarafından verilmişse oraya dilekçe vermelisiniz. Örneğin İstanbul 23. İcra Dairesi tarafından bloke kararı verilmişse dilekçe de bu birime verilmelidir.
Saygılar..
Eskiden dükkanım vardı. Kapattım vergi borcum oldu. Şimdi bir kurumda çalışıyorum maaş hesabıma bloke konuldu tekrar maaş hesabıma para yatarsa o parayı çekebiliyor muyum?
Emekli maaşımın hepsini ziraat banka şube müdürü 3/11/2014 ten beri kesiyor müdürü hangi mahkemeye şikayet edebilirim maaş ekstremde borcum bittiği görünüyor.
Merhaba Tahsin Bey,
İlk olarak maaş hesabınızın bulunduğu banka şubesine giderek bu kesintinin sebebinin ne olduğunu öğrenmeli ve bu sebebe dair bir evrak talep etmelisiniz. Kesinti sebebi eğer kredi borcunuz ise kredi sözleşmesinde kredi taksitlerinin maaştan otomatik olarak kesilip kesilmeyeceğine dair bir madde var mı ve siz bu sözleşmeyi imzalamış mısınız bunu öğrenmelisiniz.
Eğer bir borç kesinti veya maaşa bloke yada haciz kararının hangi icra dairesinden alındığını öğrenerek o daireye bu maaşın emekli maaşı olduğunu belirterek itiraz başvurusu yapabilirsiniz.
Saygılar..
Sayın Yetkili;
T.C. Ziraat Bankası ilk önce benim emekli maaşı aldığım Akbank’tan benim haberim ve muvafakatim olmadan emekli maaşımı kendi bünyesine çekmiş bende bununla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmama rağmen henüz sonuçlanmamış ve icra yoluyla muvafakatim olmadığı için kesinti yapamamışlar ancak banka müdüresi ve çalışanı benim emekli maaşımın miktar azda olsa, kanun ve nizamları çiğneyerek kendi yetkileriyle bloke koymuşlardır. Ve bu kişiler nereye şikayet edersen et biz blokeyi kaldırmayacağız diyorlar. Bunu nasıl kaldırtırım. Saygılar.
Merhaba Yalçın Bey,
İlk olarak bankanın genel müdürlüğüne şube müdüresini ve çalışanını şikayet ederek işe başlayabilirsiniz. Ardından bloke koyma gerekçelerini yazılı olarak kendilerinden isteyerek bu belge ile tekrar savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Size bloke gerekçesini yazılı olarak vermek istemeyebilirler. Eğer vermezlerse bunu da ayrıca şikayet konusu yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak izniniz olmadan emekli maaşınızı kendi bünyelerine aldıkları için emekli sandığına şikayet ederek maaşınızı tekrar istediğiniz bir bankaya yada PTT’ye alabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz maaşınızı PTT’ye aldırmanız yönünde olacaktır.
Saygılar..
Sayın Semih Bey SGK na yapmış olduğum muvafakatim rızam ve isteğim olmadan yapılan banka değişikliği cevapları seninle banka arasındaki sorun onlarla halledeceksin diyorlar. Kanun ve nizamları hiçe sayıyorlar 5510 sayılı kanunun 93/1 mad. bilmelerine rağmen yapılan kanunsuzca işlerine göz yumuyorlar.Cimer ve Bimer üzerinden yaptığım şikayetlerime de olumlu bir cevap alamadığım gibi buraları sadece pas etme mercileri diyor ve bizde bu dağ kanunları ile davrananlara herhalde böyle cevap vereceğiz.
Merhaba benim vergi borcum vardı. 1400 TL 3 gün önce maaş kartıma bloke koyuldu bunun hepsini maaşım yattığı zaman hepsini otomatik olarak mı çekiyor ve bu parayı aldıktan sonra geri kalan parayı ben çekebilir miyim yada bankaya veya vergi dairesine gitmek zorunda mıyım borcum bittikten sonra ne yapmam gerekiyor blokeyi paranın tamamını benden kesildiği zaman tekrar bloke kalkar mı?
Merhaba,
Hangi vergi dairesi tarafından bloke konulduysa kendilerine gidip vergi borcunuzu taksitlendirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer böyle bir hakkınız varsa zaten görüştüğünüz memurun ekranında çıkar. Eğer böyle bir hakkınız yoksa kesinti yapılır ve ardından, borcun kapandığına dair bilgi vererek blokeyi kaldırtabilirsiniz.
Saygılar..
Merhaba
Hiçbir yere borcum olmadığı halde maaş hesabıma bloke konuldu. Bu ne demek oluyor nasıl düzeltilebilir?
Merhaba Ufuk Bey,
Öncelikle bankadan maaşınıza bloke koyan kurum yada şahıs kimse onun bilgisini almalısınız. Ardından bloke konulmasına karar veren kurumu öğrenip oraya itiraz edebilirsiniz. Eğer gerçekten borca konu olmayan haksız bir bloke varsa kaldırılacaktır.
Saygılar..
Merhaba ben QNB Finans Bank’tan maaş alıyordum bu ay benım maaşım Yapı Krediye geçti oradan da benım haczim var avans yatacak masasına haciz konur mu?
Merhaba Halil Bey,
Maaşınıza bloke konma ihtimali var. Bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok şu anda. Bankanın ne yapacağını şu anda bilmemiz mümkün değil. Umarım bloke konulmaz.
Saygılar..
Merhaba semih bey,banka hesabımdaki miktarın bir kısmına bloke konulduğunu öğrendim bunu nasıl kaldırabilirim..Buna sebep olan olay ise şudur:bir akrabam senetli bir alışveriş yapmış,kefil olarak benim ismimi,tc numaramı,imzamı da sahte olarak atmış.ben bunu evime tebligat geldiğinde öğrendim maalesef.hemen 5 günlük yasal sürede itiraz davası açtım imza benim değil diye..Aradan bir hafta geçmeden evime,arabama hak mahrumiyeti koymuşlar ayrıca banka hesabıma bloke koymuşlar.daha mahkeme görülmeden nasıl oluyor bütün bunlar,Üstelik tamamen suçsuz iken uğraşıp duruyorum, bu durumda banka blokesini nasıl kaldırabilirim..Teşekkürler
Merhaba Oğuz Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. Hangi kurum tarafından bloke kararı verilmişse oraya itiraz edebilirsiniz. Bu itiraz esnasında imzanızın sizin bilginiz dışında atıldığına dair açtığınız dava dosyasını da götürebilirsiniz. Eğer bu şekilde bloke kaldırılmazsa sahte imza için açtığınız dava sonuçlandığında tekrar itiraz edersiniz o zaman kesin bloke kaldırılır. Bu işler bittiği zaman karşı tarafa sizi madden zarara uğrattıkları için maddi tazminat davası da açabilirsiniz.
Saygılar..
İyi günler, vergi dairelerinin koymuş olduğu e-hacizler konulduğu gun için mi geçerli yoksa ileriye dönük işlemleri de kapsar mı?
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Neredeyse tüm yazıları okudum.
Merhabalar
Maaşımı Finansbank’tan alıyorum.3.icra dan maaşımın 1/4’ü kesiliyor.6.icra dan başka bir borç tan dolayı maaşıma bloke kondu. 6.icra dan blokenin kaldırılması için yazı aldım. Bankaya verdim. Banka her ay buraya gelip blokeyi kaldırıp maaşımın ödeneceğini daha sonra tekrar bloke konacağını söyledi. En son maaşımı almaya gittiğimde bir önceki Aydan maaş hesabımda ayrı 600TL yattığı için tarafıma ödenmedi. Yasal olarak bu doğru mu 600 TL’yi almam için ne yapabilirim?
Maaşım brüt üzerinden hesaplandığı için bundan sonraki farklı tutarlar yatabilir burada Finansbank yine usulsuzca bir kesinti yapabilir mi?
Ayrıca benden ayrı bir icra kesintisi var iken başka bir icra müdahale edebilir mi?
Teşekkürler
Merhaba
Bir bankadan borcumdan dolayı pazartesi günü avukata verileceğim söylendi. Bir diğer banka aracılığı ile de yeni başladığım iş yerinden maaş almaya başlayacağım fakat bu bankaya da borcum var. Size sorum nasıl hareket etmem gerekir ki iki bankaya da aynı anda borç ödemek zorunda kalmayayım? Benm korkum maaşımın hepsine borcumdan dolayı direk bloke konulması maaş alacağım banka tarafından.
Eğer maaş alacağım banka ile anlaşıp borcumu ödemeye başlarsam da korkum diğer bankanın aynı anda maaşıma haciz koymak isteyecek olması. Benim derdim iki yere birden aynı anda ödeme yapmamak. Bana yardımcı olabilir misiniz? Nasıl hareket etmem gerekiyor?
Teşekkürler
Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Umarım kısa süre de bu sıkıntılı durumu aşarsınız. Bahsettiğiniz avukata verilme sürecinde size tavsiyem her iki avukatla da durumunuzu görüşüp en fazla ödeyebileceğiniz tutarı belirtmek ve ona tam uyarak ödemelerinizi yapmak olacaktır. Avukatların tek amacı borcun tahsil edilmesidir. Eğer sizin ödeyebileceğinizden daha yüksek bir rakam isterlerse bu rakamı düzenli olarak ödeyemeyeceğinizi belirtip tek yapabileceğinizin size uygun olan rakamı ödemek olacağını söyleyin. Bunu da taahhütname imzalamadan sözlü olarak belirtin. Eğer oluruna bırakırsanız maaşınızın 1/4 oranına haciz koyup aylık olarak bu rakamı tahsil edebilirler. Buna da itiraz edersiniz ve %50 itirazınız kabul olur yada olmaz. Her iki taraf içinde en makul olan borçlu tarafın ödeyebileceğini sözlü olarak bildireceği rakamı kabul edip borç ödemesini bir düzene sokmak olacaktır.
Saygılar..
İyi günler sizlere sorum olacaktı çelikle adıma e devlette 3 haziz işlemi var nasıl anlatırım bilmiyorum ama deneyim ilk haciz işlemi ev kur ikinci TTNet üçüncü Vodafone tarihlere göre ilk ev kur burda sıraya göremi gider işler yoksa her isteyen işlem yapabilir mi ev kur maaşıma haciz koymadı diğerleri sıra beklemeksizin işlem yapabilir mi yani maaş hesabıma bloke koyar mı?
Geçmiş olsun Yasin Bey,
Maaşınıza bloke koyma hakları maalesef var. 3 ayrı borç var. Tüm alacaklıların tahsilat yapabilmek adına bloke hakları ve haciz hakları bulunuyor. Bu konu ile ilgili olarak işinin ehli bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyorum.
Saygılar..
İyi günler
Ben vadesinde ödeyemediğim borçlarım sebebi ile icra takibine uğradım ve ödeyemediğim borçlarım icra yolu ile benden her ay düzenli olarak maaşımın 1/4ü yasal olarak kesiliyor.
Uğradığım sıkıntı sebebi ile birden çok icra dosyam bulunmakta ve sırası ile ödenmekte.
Borçlu olduğum bir kurum da (çalıştığım devlet kurumunun belirlemiş olduğu) maaş aldığımız banka olan Vakıfbank.
Bana icra kesintisi yapılmış yatan maaşımdan Vakıfbank,her ay kesinti yapılarak yatan miktarın 1/4ünü tekrar bloke edip,sırası gelmediği halde borcuma mahsuben ödeme olarak benim herhangi bir talebim isteğim yada herhangi bir muvaffakatim olmadan benim adıma olan maaş hesabımdan ayrıca tahsil ediyor.
Bankanın benden alacaklı olan şubesi farklı bir ilde olduğu için şubeyi telefonla arayarak müşteri temsilcisine durumu anlatıp düzeltilmesini istedim.müşteri temsilcisi ise bunun yasal olduğunu,bununla alakalı istediğim yere başvuru yapabileceğimi,hiçbir halde bankaya olan borcum bitmeden bunu kaldırmayacaklarını iletti.
Merhaba İlker Bey,
Mesajınızın soru kısmının tümü büyük harf olduğu için silinmiştir. Size tavsiyemiz maaşınıza bloke kararı verilen icra dairesine itirazda bulunmanız yönünde olacaktır.
Saygılar..
5 tane icram var. 1 tanesi maaşımdan kesiliyor 1/4’ü maaş aldığım bankaya icra dairesi bloke koydurmuş. Ben şimdi ne yapacağım. Yardımcı olursanız. Maaşıma bloke koyabilirler mi?
Merhaba,
Alacaklı taraf yasal olarak maaşın 1/4’üne bloke koydurup borç tahsilatını bu şekilde yapabiliyor. Karşı tarafla anlaşmaya çalışıp ve borcu daha farklı şekilde ödeme yolunu seçebilirsiniz.
Saygılar..
Merhaba Digiturk kurumuna borcum var avukatlık bürosuna vermişler bürodaki bayan benimle aşırı tahrik edici şekilde konuştu kendisine taksit yapmasını rica ettim asla kabul etmedi bu benimle ilk görüşmeleriydi daha önce hiç aramadan ve bana gün vermeden banka hesaplarıma yani maaşıma bloke konacağını söyledi maaş haczi yapmadan maaşıma bloke koyma hakları varmı? Kolay gelsin
Merhaba,
Benim maaşımda icra kesintisi var başka bir alacaklı icra kesintisi olan maaşıma bloke koydurmuş öğrenmek istediğim icra kesintisi olan maaşa bloke konabilir mi ve bu konulan blokeyi nasıl kaldırtabilirim.
Merhaba,
Normalde hacizli maaşa bloke konulmaması gerekiyor. Haciz işlemi sonrası zaten maaşda azalma oluyor. Bu durum sizin hayati geçim şartlarınızı sağlamanıza engel oluyor olabilir. Bunu gerekçe göstererek bloke kararı alan kuruma yazılı olarak başvuru yaparak blokenin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Tüm başvurularınızı yazılı olarak yapmanızı öneriyoruz.
Saygılar..
Merhaba.
Ben SGK dan yetim aylığı alıyorum. Herhangi bir borcum olmamasına rağmen maaşıma bloke konulmuş. E devletten maaşımın iadesi için başvuru yaptım maaşın bir kısmını gönderdiler ama hala bloke de kalan maaşlarım var bu durumu SGK kurumuna gidip sordum bizimle bir alakası yok bankaya sormanız lazım dedi. Bankaya gidip sorduğumda ise onlarda bizimle alakası yok SGK ya sormanız lazım dedi. Benim bu durumda bloke de kalan maaşlarımın iadesi için nereye başvurmam gerekiyor.
Blokenin hangi kurum tarafından koyulduğunu öğrenmek için yazılı olarak dilekçe verin. Sonucu da yazılı olarak alın. Bu sayede hangi kurum tarafından bu blokenin konulduğunu net bir şekilde öğrenmiş olur ve muhatabınızın kim olduğunu bilirsiniz. Ardından hangi kurum bloke koymuşsa yazılı olarak blokenin hangi gerekçe ile konulduğunu sorun. Bunun ardından bloke kararı veren kuruma itiraz dilekçesi vererek blokeyi açtırabilir ve içerde tutulan tüm paranızı alabilirsiniz. Tabi bu durum kanuni değilse tüm parayı iade alırsınız.
Saygılar..
Dilekçeyi SGK ya mı vermem gerekiyor?
Maaşınız şu anda hangi banka yada PTT şubesinde blokeli ise oraya ilk dilekçenizi verin. Maaşınızı size hangi gerekçe ile tam vermiyorlar ve tam vermemelerine sebep olan bloke kim tarafından koydurulmuş onu öğrenin. Ardından maaşa bloke koydurma kararını veren yeren dilekçe ile bu blokenin sebebini soran bir dilekçe verin.
Saygılar..
Garanti bankasından yasallık olan bir borcum var ve maaş hesabımdan 4/1 kesildiği halde maaş hesabıma bloke konuldu ve kaldırılma olasılığı var mıdır?
Maaşınızın zaten 1/4 oranına haciz uygulanmış. Kalan tutar üzerindeki blokeyi kaldırtmak için bloke kararı veren kuruma dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.
Merhabalar;
benim eski eşime karşı kaybettiğim bir dava var dava sonucunda haciz kararı alacak benim merak ettiğim eğer hesaplarıma bloke koyarsa bankanın kullandığım ek hesabı var bu ek hesap eksi bakiyede benim oraya yatıracağım tutara el mi konulur yoksa, bankanın borcuna mı sayılır, birde hesaba konulan bloke mevcutta kullandığım ödemelerini düzenli yaptığım kredi kartını kullanamama engel mi?
Her iki sorunuzla ilgili de yorumda bulunabilirim fakat uygulama da ne ile karşılaşacağınıza tam olarak emin değilim. Bu sebeple direk banka şubenize gidip durumla ilgili bilgi almanızı öneriyorum.
Merhaba, eşimin Türkiye İş Bankasından çekmiş olduğu ihtiyaç kredisine kefil olmuştum, borcu ödeyemeyince hem eşimin hem de benim maaşıma icra konuldu, şu anda her ikimizden de kesinti yapılıyor. Ayrıca maaş aldığım Vakıfbanka olan kredi borcum da otomatik olarak kesildiği için bana maaşımdan hiç para kalmıyor. Bu durumda ne yapabilirim. Vakıfbank ile görüştüğümde maaş karşılığı kredi verdiklerini otomatik ödemeyi kaldırmayacaklarını söylüyorlar. Ben Vakıfbanka olan borcumun da icraya düşmesini istiyorum başka çarem kalmadı ne yapabilirim. Teşekkürler
Merhaba Emre Bey,
Bankadan kredi çekerken borç ödenmediği takdirde maaşımdan otomatik kesilsin şeklinde bir ibare içeren sözleşmeye imza atıyorsunuz. Banka buna istinaden size kredi veriyor ve ödeme yapılmadığı takdirde otomatik olarak kredi taksidini bu maaş hesabından tahsil ediyor. Bu sebeple maaş hesabınız Vakıfbank’ta olduğu sürece kredi taksidi otomatik olarak buradan kesilecektir.
Saygılar..
Merhaba benim Finansbank ve Akbank’a borcum var küçük bir miktar. Finansbank maaşıma icra koymuş 4/1 kesinti yapılıyor, Akbank da maaş hesabıma alacağı kadar bloke koymuş. Şimdi ben maaşının kalan kısmını çekemiyorum ve kullanamıyoruz. Ne yapmam lazım?
İcra ve borç bloke tutarı dışında kalan maaşı çekebilmeniz lazım. Bloke koyan kurum hangisi ise dilekçe ile başvuru yapıp kalan tutarın ödenmesini isteyebilirsiniz.
Merhaba.
T.C. Ziraat Bankasından maaş alıyorum. Memurum. Banka kurumumla anlaşmalı bankadır. Banka değiştirme lüksüm yok bu yüzden. Sormak isteğim sorum şu; banka kredi ödemelerimde ki gecikmeden kaynaklı olarak maaşıma 4/1 oranında haciz uygulamak için il yerime yazı gönderdi. Yani maaş hesabımdan 4/1 oranına her ay kesinti yapacaktır itirazım yok. Ancak kalan kısım içinde ayrıca maaşımı gasp ediyor adeta. Hiç bir ihtiyacımızı karşılayamaz duruma girmiş bulunuyoruz. Buna itirazen İcra Hukuk mahkemesine mi gitmeliyiz? Yada öncelikli öneriniz nedir. Saygılar
Merhaba,
İlk olarak size maaşınıza bloke kararı veren kurum neresi ise oraya bir dilekçe vermenizi öneriyorum. Eğer bu problemin kaynağı dilekçe verdiğiniz kurum ise sorun çözülür, bu kurum değilse de en azından size sorunun kaynağının ne olduğunun bilgisini verirler. Başvurunuzu sözlü olarak değil dilekçe ile yazılı olarak yaparsanız daha sağlıklı bir sonuç alırsınız.
Saygılar..